Wat je moet weten over het opruimen van de inboedel naar nieuws overzicht

17 Augustus 2022

Opruimen van de inboedel: wat houdt dat in?
Het opruimen van de inboedel is een onderdeel van een huisontruiming, waarbij de gehele inboedel uit het huis wordt gehaald.

Het opruimen van de inboedel is in verschillende situaties nodig. Zo kan het zijn dat jij een woning verhuurt, waarvan de bewoners met de noorderzon zijn vertrokken of een deel van de inboedel hebben achtergelaten. Of de bewoners zijn verhuisd en hebben niet de complete inboedel meegenomen.

Het kan ook voorkomen dat je zelf gaat verhuizen en niet je volledige inboedel mee kunt nemen, bijvoorbeeld omdat je kleiner gaat wonen of verhuist naar het buitenland. In sommige gevallen moet je zelf een woning laten ontruimen van bijvoorbeeld een familielid die is overleden. Hulp bij het opruimen van de inboedel is dan zeker welkom.

Een woningontruiming wordt vaak uitbesteed aan een ontruimingsbedrijf. Het opruimen van de inboedel is onderdeel van de werkzaamheden van de ontruimers. Je bepaalt zelf wat er met de inboedel gebeurt: het is mogelijk om deze te laten opkopen, (tijdelijk) op te slaan of te laten afvoeren naar de vuilstort. Afhankelijk van de grootte van de woning en de inboedel, is de ontruiming binnen één of enkele werkdagen afgerond.

Inboedel opruimen prijs
De kosten voor het opruimen van de inboedel hangen af van de grootte van de woning. Hoe groter de woning, hoe meer inboedel er is om op te ruimen. De exacte prijs hangt natuurlijk ook af van de omvang van de inboedel: een groot huis betekent niet direct dat er veel inboedel is. De prijzen beginnen rond de €150,- tot €350,- voor een kleine woning of seniorenkamer.

Voor een woning met 1 of 2 slaapkamers moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €150,- en €550,-. Gaat het om een eengezinswoning? Dan kost het opruimen van de inboedel gemiddeld tussen de €550,- en €1.550,-. Het opruimen van de inboedel in een grote woning met meer dan 3 slaapkamers kost tussen de €750,- en €1.850,-.

Wanneer een ontruimingsbedrijf de inboedel opruimt bepaal jij wat er met de inboedel gebeurt. De eerste optie is het laten opkopen van de inboedel. Het ontruimingsbedrijf koopt spullen van waarde in en haalt deze kosten af van de eindprijs. Het laten opkopen van de inboedel scheelt dus in de kosten!

Het is ook mogelijk om de inboedel tijdelijk te laten opslaan bij het ontruimingsbedrijf. Dit kost gemiddeld €125,- per maand voor een opslag van 25 m³. Tot slot is het mogelijk dat het ontruimingsbedrijf de inboedel naar de vuilstort brengt. Dit kost ongeveer tussen de €100,- en €750,-.

Leegmaken inboedel
Je kunt natuurlijk ook zelf je inboedel opruimen. Voordat je de inboedel verhuist, laat opslaan of afvoert moet je de inboedel leegmaken. Hieronder vind je een aantal handige tips voor het leegmaken van je inboedel.

Tip 1: Werk gestructureerd en label dozen met kleurtjes
Het allerbelangrijkste wanneer je de spullen gaat inpakken is structuur. Pak kamer voor kamer de spullen in en zorg voor een logische structuur. Houd de spullen uit de keuken, badkamer en andere ruimtes bij elkaar. Extra tip: label dozen met kleurtjes. Kies bijvoorbeeld blauw voor de badkamer, groen voor de slaapkamer en geel voor de keuken. Schrijf op de doos wat er in zit.

Tip 2: Gebruik handdoeken ter bescherming
Waarschijnlijk heb je veel breekbare spullen in huis, zoals servies, vazen en andere kwetsbare woonaccessoires. Pak breekbare spullen daarom in met handdoeken, theedoeken en eventueel schoonmaak doeken. Al deze spullen moeten tenslotte ook ingepakt worden. Dit scheelt weer in de aanschaf van noppenfolie of inpakpapier.

Tip 3: Gebruik rolkoffers voor boeken
Lees je veel boeken? Gebruik een rolkoffer voor het inpakken van boeken. Door het gewicht zakken ze vaak door verhuisdozen en als dat niet gebeurt, zijn deze dozen vaak snel te zwaar. Met een rolkoffer verhuis je de boeken eenvoudig.

Tip 4: Doe een vuilniszak om je kleding
Het is niet nodig om al je kleding in dozen te stoppen. Heb je veel kleding aan hangers? Stop deze dan in een vuilniszak. Pak een aantal kledingstukken bij elkaar en laat deze aan de hanger in de kast hangen. Open de vuilniszak en doe deze vanaf onderen om je kleding. Zo pak jij je kleding op een eenvoudige manier in.

Tip 5: Houd de belangrijkste spullen apart
Tijdens het leegmaken van de inboedel kom je vast belangrijke of waardevolle spullen tegen. Bewaar deze spullen apart. Maak bijvoorbeeld een doos voor waardevolle spullen en eentje voor belangrijke documenten. Zo voorkom je dat deze spullen ergens in een doos verdwijnen.

 

(Bron: https://www.bouwenwonen.net/artikel)

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons